21 maja, 2015

Wartość odżywcza mięsa

Mięso stanowi pożywienie człowieka od najdawniejszych czasów. Początkowo było pozyskiwane wyłącznie na polowaniach, później głównym źródłem surowca mięsnego stały się zwierzęta specjalnie w tym celu hodowane. […]
21 maja, 2015

Jak odróżnić mięso świeże od nieświeżego?

Czym powinno się charakteryzować mięso świeże? Jak odróżnić świeże mięso od tego nie pierwszej świeżości? Cechy mięsa świeżego można poznać po jego barwie, zapachu, konsystencji, powierzchni […]
29 stycznia, 2016

Wołowina czyli o rasach bydła mięsnego

Jak wygląda krowa, każdy wie. Na co dzień jesteśmy przyzwyczajeni do widoku rodzimej tak zwanej „mućki”, łaciatego stworzenia, które ze stoickim spokojem przeżuwa trawę na zielonych […]
29 stycznia, 2016

Jagnięcina – przysmak wielu kuchni

Jagnięcina to mięso baranie pozyskane z jagnięcia, którego wiek nie przekracza 6 miesięcy. Możne je otrzymać zarówno z osobników płci męskiej czyli baranów, jak i żeńskiej […]