Luty 10, 2016

Półtusza wołowa czyli co przyrządzić z wołowiny?

Na pewno znasz najbardziej popularne części półtuszy wołowej jak na przykład karkówka czy żeberka. Trochę mniej osób słyszało o antrykocie czy rumsztyku, a określenie takie jak […]
Styczeń 29, 2016

Jagnięcina – przysmak wielu kuchni

Jagnięcina to mięso baranie pozyskane z jagnięcia, którego wiek nie przekracza 6 miesięcy. Możne je otrzymać zarówno z osobników płci męskiej czyli baranów, jak i żeńskiej […]
Styczeń 29, 2016

Wołowina czyli o rasach bydła mięsnego

Jak wygląda krowa, każdy wie. Na co dzień jesteśmy przyzwyczajeni do widoku rodzimej tak zwanej „mućki”, łaciatego stworzenia, które ze stoickim spokojem przeżuwa trawę na zielonych […]
Maj 21, 2015

Jak odróżnić mięso świeże od nieświeżego?

Czym powinno się charakteryzować mięso świeże? Jak odróżnić świeże mięso od tego nie pierwszej świeżości? Cechy mięsa świeżego można poznać po jego barwie, zapachu, konsystencji, powierzchni […]