W latach 90 to “danie” było sprzedawane z przerobionych przyczep kempingowych stojących obok przystanków. Dziś burgerowenie to jedne z najbardziej obleganych miejsc w wielu miastach. Sama kanapka dorobiła się kultowego statusu, do tego stopnia, że jej najwięksi fani gotowi są czekać w długich kolejkach, aby zjeść swojego ulubionego burgera. No właśnie, a co jeśli nie mamy ochoty chodzić po mieście czekając w kolejkach i chcemy przygotować je sami? Dziś opiszemy jak przygotować swojego ulubionego burgera.
Mięso – podstawowy składnik burgera – gdzie kupić?
Podstawowym składnikiem prawdziwego króla kanapek jest mięso na burgera. Nigdy będąc w sklepie nie kupuj wcześniej zmielonego mięsa aby przygotować burgera. Niestety ale w większości przypadków ten gotowy mix nie jest najlepszej jakości, co spowoduje, że Twój burger nie będzie smakował tak jak tego oczekujesz. W mięsnym sklepie internetowym Meat-Farm otrzymasz mięso na burgery Black Angus w gotowych 200 gramowych porcjach, które będziesz mógł bez mielenia i formowania położyć na rozgrzanego grilla. Przy zakupie tak przyrządzonego mięsa burgerowego oszczędzisz czas na mielenie i mieszania mięsa.
Czy mięso na burgery należy doprawiać?
W przypadku robienia kotleta burgoerwego samodzielnie należy pamiętać jedynie o takich dodatkach jak pieprz i sól. Decydując się na gotowe mięso burgerowe Black Angus przygotowane w sklepie Meat-Farm, nie będzie wymagało żadnych przypraw. Pamiętaj, że sól w nadmiernej ilości może sprawić, że nasz burger zostanie pozbawiony kruchości i stanie się bardziej kotletem mielonym w bułce niż naszą wymarzoną kanapką. Jeśli natomiast lubicie bardziej pikantne smaki to pieprz świeżo mielony należy posypać na uformowane mięso chwilę przed smażeniem (większą ostrość będziemy mogli dodatkowo osiągnąć dodając do samej kanapki ulubione pikantne papryczki).
Jak dobrze usmażyć mięso?
Aby nasz burger był przygotowany w sposób, który najbardziej nam smakuje będziemy potrzebowali grilla. Jeśli mamy możliwość usmażyć nasze mięso na klasycznym grillu zewnętrznym, to osiągniemy dodatkowy efekt zapachu klasycznie usmażonego mięsa. Nie zawsze będziemy mieli jednak taką możliwość. W dzisiejszych czasach mamy jednak wiele innych możliwości. Jedna z nich to grill elektryczny lub patelnie grillowe dostępne na wszystkie rodzaje kuchenek. Dla osób, które nie posiadają żadnego z wymienionych urządzeń pozostaje klasyczna patelnia, która znajduje się w każdej kuchni. Niezależnie, który rodzaj smażenia wybierzecie, czy to będzie grill czy zwykła patelnia, wszystkie muszą być bardzo mocno rozgrzane przed położeniem mięsa burgerowego. Jeśli korzystamy z patelni lub grilla elektrycznego, po rozgrzaniu powierzchni należy kuchennym pędzelkiem nałożyć odrobinę tłuszczu. Następnie mięso do burgerów wkładamy na patelnię lub grilla i smażymy. W zależności jaki efekt chcemy osiągnąć:
- dobrze wysmażone mięso na burgera – 4 minuty z każdej strony
- średnio wysmażone mięso na burgera – 3 minuty z każdej strony
- krwiście wysmażone mięso na burgera – 2 minuty z każdej strony
Pamiętaj aby nie obracać i nie dociskać kotleta burgera do powierzchni grilla lub patelni. Przez tego typu działanie twoje mięso do burgera stanie się wysuszone i zbyt kruche.
Burger – dodatki – jakie pasuje?
Ten temat jest stary jak Świat. Co pasuje, a co nie pasuje do naszego burgera. Otóż każda osoba ma swój ulubiony smak. Jeśli chodzi o sosy to najpopularniejszym rozwiązaniem jest zmieszanie ketchupu z majonezem w proporcjach 50/50. Oczywiście są osoby które zdecydują się na sam ketchup lub sos BBQ. Tak jak wcześniej wspomniałem dla osób lubiących pikantne smaki polecam dodanie papryczki jalapeno pokrojonej na plasterki. Do pełnego burgera polecam takie dodatki jak sałata, pomidor, ogórek, cebula. Wszystkie te dodatki zapewnia, że mięso do burgera będzie bardziej soczyste. Ostatnim niezbędnym składnikiem do zrobienia naszej kanapki jest bułka. Ja osobiście polecam bajgiel, który z uwagi na swoją miękką strukturę doskonale pasuje do mięsa burgerowego i ułatwia spożycie kanapki w całości. Inne rozwiązania to gotowe bułki do burgerów dostępne w wielu lokalnych piekarniach lub bułki grahamki. Tak przygotowanego burgera najlepiej spożyć z frytkami i ulubionym chłodnym napojem.