Comber jagnięcy to jedno z najbardziej szlachetnych i delikatnych gatunków mięs, jakie możemy użyć w kuchni. Wyrazisty, mięsny smak i aromat, jaki jest w stanie zapewnić jagnięcina, sprawi, że doceni go każdy amator wykwintnej kuchni. Jak przyrządzić takie danie w taki sposób, żeby zmienić codzienny obiad w wykwintną ucztę?
Co warto wiedzieć?
Jagnięcina to mięso, które pozyskiwane jest z młodych owiec. By ich mięso mogło zostać nazwane jagnięciną, owca nie może być starsza niż rok, chociaż zgodnie z opinią wielu amatorów kuchni im młodsza była owca, z której pozyskano mięso, tym lepsze będzie nasze danie. Comber jagnięcy to natomiast część półtuszy jagnięcej, pochodząca z odcinka krzyżowo-lędźwiowego. Z tego powodu ten kawałek mięsa czasami nazywa się także krzyżówką.
Comber jagnięcy, podobnie jak inne rodzaje tego mięsa, stanowią dla nas bardzo duże źródło białka, witamin i aminokwasów. Zdecydowanie warto pomyśleć o tym, by wprowadzić jagnięcinę do swojego codziennego jadłospisu, gdyż jest ona jednym z najlepszych i najzdrowszych mięs.
Pieczony comber jagnięcy – składniki
Dzisiejszy pomysł na obiad to raczej klasyczny przepis, jednakże nie oznacza to, że będzie on banalny. Wręcz przeciwnie – mięso pieczone w winie to niezwykłe danie, którego wyrafinowaniem będziesz mógł zaskoczyć wszystkich domowników. Jakie składniki będą nam potrzebne dla czterech osób?
- comber jagnięcy, podzielony na kotleciki wraz z kością;
- kilka gałązek rozmarynu;
- około 200 mililitrów czerwonego, wytrawnego wina;
- główka czosnku;
- cztery łyżki oliwy z oliwek;
- trzy kulki ziela angielskiego;
- dwa liście laurowe;
- pieprz;
- sól;
Pamiętajmy o tym, że comber jagnięcy z natury nie potrzebuje zbyt wielu przypraw, które mogłyby zakłócić jego wyrazisty smak. Lepiej będzie poprzestać na klasycznych przyprawach w niewielkiej ilości i ziołach, które pomogą wydobyć z jagnięciny jej najgłębsze walory smakowe.
Jak przyrządzić aromatyczny comber jagnięcy, pieczony w winie?
Sekretem, który pozwoli nam w maksymalny sposób podkręcić aromaty mięsa jagnięcego, będzie jego wcześniejsze marynowanie. Optymalny czas, podczas którego comber będzie łączył się z bukietem smaków z marynaty, to jedna noc, jednak im dłużej zostawimy mięso w spokoju, tym bardziej odwdzięczy się nam delikatnością i kruchością.
- Podzielony comber jagnięcy wraz z kośćmi wrzuć do wysokiego naczynia.
- Dodaj oliwę, wino oraz resztę przypraw.
- Intensywnie zamieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny. Jeśli mięso ma się marynować dłużej, pamiętaj o regularnym mieszaniu marynaty.
- Po ukończeniu marynowania możemy przystąpić do pieczenia. W tym celu nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Przełóż marynatę wraz z combrem do naczynia żaroodpornego i wstaw całość do piekarnika na okres dwóch godzin.
- Gotowe danie można podawać z dodatkiem warzyw gotowanych na parze oraz z pieczonymi kawałkami ziemniaków lub batatów.