Mrożenie mięsa – co należy o nim wiedzieć?

Pomimo faktu, że mrożenie mięsa to jeden z najlepszych sposobów na jego długie i bezpieczne przechowywanie, kulinarni puryści często jeżą się na samo wspomnienie o mrożonym mięsie. Zupełnie niepotrzebnie – mięso można mrozić, co więcej, jeśli odpowiednio je rozmrozimy, nie powinno ono stracić niczego ze swojej struktury i walorów smakowych. Co więc należy wiedzieć o tym sposobie przechowywania mięsa i jego dalszym przygotowaniu do spożycia?

Mięso można mrozić!

Powtórzmy jeszcze raz słowa ze wstępu – mięso można mrozić. Jest to jeden z najlepszych sposobów przechowywania mięsa, zwłaszcza wtedy, gdy nie mamy pewności, kiedy będziemy je przyrządzać. Mrożenie pozwoli nam zachować świeżość produktu nawet do kilku miesięcy, pod warunkiem, że będziemy pamiętali o kilku rzeczach.

Przede wszystkim – za psucie się żywności są odpowiedzialne bakterie, które się w niej namnażają. Zamrażarka i panująca tam niska temperatura sprawią, że część z nich umrze, jednak większość znajdzie się po prostu w stanie uśpienia. Oznacza to, że po wyjęciu mięsa z zamrażarki bakterie się obudzą i mięso w bardzo krótkim czasie może stracić przydatność do spożycia. Warto o tym pamiętać i rozmrażać mięso dopiero wtedy, kiedy chcemy je przyrządzić.

Jak rozmrażać mięso?

Bardzo ważną kwestią w tym temacie jest sam sposób rozmrażania mięsa. Sporo osób, ze względu na oszczędność czasu, decyduje się na robienie tego w ciepłej wodzie lub w mikrofalówce. Jest to jakaś możliwość, ale musimy liczyć się z tym, że mięso rozmrożone w ten sposób może stracić bardzo wiele walorów smakowych. Jeśli zależy nam więc na tym, by nasze mięso zawsze smakowało jak najlepiej, warto zadać sobie trochę trudu i odmrozić mięso w lodówce.

Właśnie – w lodówce, nie w temperaturze pokojowej. Tak jak wspominaliśmy, po wyciągnięciu mięsa z zamrażarki uśpione bakterie zaczną się namnażać. Mięso w temperaturze pokojowej może się zepsuć nawet w ciągu dwóch godzin, więc zdecydowanie lepszym pomysłem będzie powolne rozmrażanie go w lodówce.

Jak długo przechowywać mrożone mięso?

Kiedy zastanawiamy się, jak długo nasze mięso będzie mogło być jeszcze przechowywane w zamrażarce, pamiętajmy o jednej regule. Im większy kawałek mięsa, tym dłużej możemy go przechowywać w niskiej temperaturze bez żadnego ryzyka. Jednakże należy pamiętać też o tym, że większe kawałki będą się dłużej rozmrażać.

Jak długo mięso może leżeć z zamrażarce? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, gdyż zależy to od rodzaju, wielkości i gatunku mięsa. Przykładowo drób, ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych, nie powinien znajdować się w zamrażarce dłużej niż trzy miesiące, gdyż po takim czasie straci sporo wartości odżywczych. Z drugiej strony wołowina może znajdować się w zamrażarce nawet do roku bez większego ryzyka. Pamiętajmy o tym, by zawsze sprawdzać stan mięsa przed rozmrożeniem, niezależnie od tego, jak długo było w zamrażarce.

  • drób może być przechowywany do 3 miesięcy;
  • mielona wołowina może być przechowywana do 3 miesięcy, wołowina w kawałku nawet do roku;
  • wieprzowina w kawałku może być przechowywana

Na sam koniec zamieszczamy widełki czasowe, które mogą się okazać pomocne przy mrożeniu mięsa: