Steki – wszystko co należy o nich wiedzieć. Część III

Rodzaj cięcia, to nie wszystko – poznaj rasy mięsnych krów.

Powiedzieliśmy już trochę o rodzajach cięć, jakie można wykorzystać do przygotowania idealnego steku. Nie możemy jednak zapominać o tym, że przy stekach liczą się nie tylko sposoby ich wyrobu i cięcia mięsa. Kolosalne znaczenie dla smaku steku ma rasa krowy.

Wszystkie rasy krów mięsnych charakteryzują się podobnymi cechami. Przede wszystkim budowa ich ciał jest wpisana w prostokąt, co pozwala hodowcy na pozyskanie z każdej z krów odpowiedniej ilości mięsa. W przypadku ras mięsnych zawsze będziemy mogli zauważyć niewielkie głowy i kończyny w porównaniu z resztą ciała.

Pomimo różnych cech wspólnych rasy mięsne także różnią się między sobą jakością pozyskanego mięsa, jego smakiem czy chociażby odpornością na czynniki środowiskowe panujące w hodowli. Jakie są najpopularniejsze rasy krów mięsnych?

Black Angus

Angus to rasa krów początkowo hodowana w Szkocji, jednak ze względu na ich odporność środowiskową i wysoką jakość pozyskiwanego mięsa Angus stał się popularnym rodzajem krów na całym świecie. Wyróżniamy dwa główne rodzaje Angusów – Black Angus i Red Angus, które różnią się od siebie umaszczeniem. Ich mięso jest marmurkowate, czyli bogate w tłuszcz oraz charakteryzuje się specyficznym smakiem. Steki pozyskane z gatunku Black Angus są szczególnie polecane fanom intensywnego smaku mięsa.

Uznanie mięsa pochodzącego z Angusów wpływa także na koszt, jaki musi ponieść każdy wielbiciel tego gatunku mięsa. Black Angus – cena steku z tej rasy krowy może z łatwością przekroczyć 100 złotych za kilogram.

Hereford

Popularność rasy Hereford może nie dorównuje Angusom, jednak jest ona coraz częściej spotykana w światowych i polskich hodowlach. Mięso Hereford jest czasami traktowane jako synonim jakości – wiele lokali gastronomicznych podkreśla, że ich wołowina jest pozyskana właśnie z tej rasy. Smak tego mięsa jest podobnie charakterystyczny co smak mięsa pochodzący z odmiany Black Angus, jednak wprawiony mięsożerca od razu poczuje różnicę.

Limousine

Limousine to najpopularniejszy gatunek krowy mięsnej w Polsce. Mają one stosunkowo małe wymagania co do hodowli i cechują się silnym instynktem stadnym – niektórzy mówią, że jest on silniejszy u Limousine niż u innych ras krów domowych. Mięso tej rasy charakteryzuje się wysoką jakością, jednak nie jest tak charakterystyczne w smaku jak mięso ras, które opisywaliśmy wcześniej. Ze względu na wysoką popularność rasy Limousine cena ich mięsa nie należy do najbardziej wygórowanych.

Charolaise

Charolaise, podobnie jak rasa Limousine, ma francuskie korzenie, jednak zyskała na popularności we wszystkich zakątkach świata. Te krowy charakteryzują się osiąganiem ogromnych rozmiarów, przez co można z pozyskać z nich odpowiednią ilość mięsa. Nie jest to jednak zupełnie bezproblemowe – Charloise są dosyć delikatnymi krowami i wymagają odpowiednich warunków, żeby mogły osiągnąć większe rozmiary.

Jeśli chodzi o samo mięso, Charolaise oferują wołowinę o wysokiej jakości i wysublimowanym smaku. Ich mięso cechuje niska marmurkowość i mała zawartość tłuszczu, co może być zarówno zaletą, jak i wadą. Jeśli ktoś ceni sobie intensywny, mięsny smak, powinien skłonić się raczej ku innym gatunkom.

Wagyu

Rasa Wagyu zdecydowanie nie jest jedną z najbardziej popularnych ras krów mięsnych w hodowli, jednak mimo wszystko zasłużyła ona na honorową wzmiankę. Wagyu są japońską rasą krów, hodowaną praktycznie tylko tam. Ich mięso cechują dwie rzeczy – niepowtarzalny smak zawdzięczany odpowiedniemu sposobowi ich hodowli i dużej ilości tłuszczu w mięsie oraz cena. Mięso rasy Wagyu jest najdroższą wołowiną, jaką możemy kupić. Cena za kilogram może bez żadnych problemów przekraczać nawet 1000 złotych.

Steki – podsumowanie

Steki są zdecydowanie jednym z najpopularniejszych dań na stołach mięsnych koneserów. Nie ma w tym nic dziwnego – odpowiednio przyrządzony stek pochodzący z wołowiny wysokiej jakości potrafi być naprawdę przepyszny. Jednakże musimy pamiętać o tym, że stek może być przyrządzony na masę różnych sposobów, a wiele z jego końcowych cech zależy od cięcia mięsa czy gatunku krowy z jakiego pochodzi.

Tym sposobem każdy może znaleźć stek odpowiedni dla siebie. Dla osób, które wolą kruche i delikatne mięso, najlepszym wyborem może się okazać polędwica. Jeśli ktoś kocha klimat amerykańskiego grilla, zdecydowanie powinien spróbować steku T-bone. Dla prawdziwych koneserów intensywnego i mięsnego smaku najciekawsze może być cięcie Rib Eye.

Niezależnie od typu wybranego mięsa, stek wołowy będzie świetną propozycją na każdy rodzinny obiad albo grill – oczywiście jeśli będziemy pamiętać o tym, żeby właściwie go przyrządzić.