Zawsze świeża jagnięcina


Zawsze świeżą jagnięcinę znajdziesz w naszej hurtowni mięsa i wędlinTen rodzaj mięsa w polskiej kulturze i tradycji jest jednym z najbardziej cenionych, a potrawy z jagnięciny są przyrządzane na specjalne okazje. Tymczasem wskazane jest spożywanie tego rodzaju mięsa znacznie częściej niż kilka razy w roku. Mięso ze sztuk starszych ma kolor ciemnoczerwony. Tłuszcz jest biały, twardy, szybko krzepnie i ma charakterystyczny zapach.

Szczególnie cenione jest mięso z jagniąt. Jagnięcina to mięso pozyskiwane z młodych owiec do 1 roku życia. Ma barwę jasnoczerwoną , tkankę delikatną , cienkowłóknistą. Znana jest jako wartościowy składnik menu w wielu krajach świata. Coraz więcej najlepszych restauracji na całym świecie oferuje potrawy z jagniąt i spotykają się one z entuzjastycznym przyjęciem. A są to nie tylko tradycyjne kotlety czy karkówka z jagnięcia, lecz wiele innych potraw. Mięso jagnięce należy sporządzać tak jak wołowe, zależnie od indywidualnego upodobania. Jeśli ktoś lubi polędwicę krwistą, będzie prawdopodobnie preferował przyrządzane tak samo mięso jagnięce.

Firma "Meat-Farm" Radosław Łuczak w kooperacji z Jednostką Naukowo Badawczą w latach 2017/2018 zrealizowała projekt pt." Opracowanie nowego ekologicznego genotypu owcy rzeźnej o unikalnych właściwościach" w ramach umowy o dofinansowanie RPMA.01.02.00-14-5630/16-01.

Celem projektu była ocena sprawności w tuczu, wartości rzeźnej oraz jakości i walorów zdrowotnych mięsa jagniąt różnych genotypów żywionych dawkami pokarmowymi z udziałem produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego. Powyższe opracowanie jest podstawą do wyboru genotypu zwierząt charakteryzującego się najlepszymi cechami użytkowości mięsnej z jednoczesnym zachowaniem wysokiej wartości odżywczej pozyskiwanych produktów.

Przeprowadzone badania miały na celu sprawdzenie przydatności produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego w żywieniu jagniąt przeznaczonych na ubój. Jako produkty uboczne wykorzystywano świeże młóto browarniane jako paszę o bogatym składzie mineralno-witaminowym i wartościową paszę białkową oraz produkty uboczne przemysłu młynarskiego, zawierające w swoim składzie uszkodzone ziarna różnych rodzajów zbóż, przez co mogącą być bogatym źródłem składników pokarmowych.

Reasumując należy stwierdzić, że przeprowadzone badania na jagniętach czystorasowych jak i na mieszańcach z rasą mięsną wskazały, że dawka pokarmowa z udziałem młóta browarnianego z powodzeniem może być stosowana w żywieniu jagniąt rzeźnych i należy ją rekomendować do szerokiego wykorzystania. Warunkiem stosowania młóta browarnianego w żywieniu zwierząt jest bliskie położenie browaru od miejsca prowadzenia tuczu. Zapewni to ciągłą dostawę tego cennego komponentu żywieniowego w stanie świeżym zapewniającym wysoką jakość tej paszy. Dodatkowo wykorzystanie ubocznych produktów z przemysłu rolno-spożywczego jako paszy dla zwierząt wpisuje się w model gospodarki o obiegu zamkniętym, w którym to odpady stają się surowcem dla branży produkcji zwierzęcej, przyczyniając się do ochrony środowiska.

W naszym asortymencie znajdziecie Państwo:


- kotleciki jagnięce,
- comber jagnięcy,
- udziec jagnięcy z/k lub b/k,
- łopatkę jagnięcą z/k lub b/k,
- kark jagnięcy,
- mięso gulaszowe,
- gicz jagnięca (przednią/zadnią),
- żeberka jagnięce,
- steki (z udźca jagnięcego, z łopatki, z combra)

Podroby:


- serce jagnięce,
- wątrobę jagnięcą,
- nerki jagnięce,
- ozorki jagnięce,
Poza świeżym mięsem proponujemy również surowe wyroby w specjalnie opracowanych marynatach na bazie naturalnych ziół i przypraw oraz kiełbaskę merguez z dodatkiem ostrej czerwonej papryki, kuminu, naturalnej soli i pieprzu.
Warto znać podział półtuszy baraniej na części zasadnicze:
Sprawdź, jak wygląda podział półtuszy baraniej
Zapraszamy do zapoznania się z naszą pełną ofertą.