Jak odróżnić mięso świeże od nieświeżego?

Czym powinno się charakteryzować mięso świeże? Jak odróżnić świeże mięso od nieświeżego? Cechy mięsa świeżego można poznać po jego barwie, zapachu, konsystencji, powierzchni i przekroju.

Barwa mięsa świeżego powinna być bladoróżowa do czerwonej. Mięso o wątpliwej świeżości będzie się charakteryzować ciemną barwą, a mięso nieświeże będzie szare lub zielonkawe.

Zapach świeżego mięsa jest charakterystyczny dla danego gatunku, jeśli czuć lekko kwaśny lub stęchły zapach to możemy być pewni, że mięso ma wątpliwą świeżość. Gnilny zapach ma mięso nieświeże.

Konsystencja świeżego mięsa jest jędrna, elastyczna, po naciśnięciu palcem zagłębienie szybko się wyrównuje. Mniej elastyczną, miękką , a po naciśnięciu palcem dołek wyrównuje się wolno ma mięso wątpliwej świeżości. Jeżeli konsystencja mięsa jest miękka, mazista i ciągliwa oraz obserwujemy całkowity brak elastyczności możemy być pewni, że mamy do czynienia z mięsem nieświeżym.

Powierzchnia świeżego mięsa jest sucha i matowa. Mmówi się, że ma suchą skórkę, mięso wątpliwej świeżości jest wilgotne , lepkie i pokryte śluzem. Nie dajmy się zmylić, jeśli mięso jest bardzo suche albo wręcz przeciwnie – bardzo wilgotne, lepkie i oślizgłe to jest to mięso nieświeże.

Ostatnim wyznacznikiem świeżości jest przekrój. Mięso świeże na przekroju jest lekko wilgotne, a sok mięsny jest przezroczysty. Jeżeli mięso na przekroju jest ciemniejsze niż powierzchnia, wilgotne i nieco lepkie – to jest to mięso wątpliwej świeżości. Mięso o przekroju lepkim i soku bardzo mętnym jest mięsem nieświeżym.

W Meatfarm oferujemy produkty świeże i najwyższej jakości. Zapoznaj się z naszą ofertą przechodząc do Sklepu Internetowego.