Jagnięcina – przysmak wielu kuchni

Jagnięcina to mięso baranie pozyskane z jagnięcia, którego wiek nie przekracza 6 miesięcy. Możne je otrzymać zarówno z osobników płci męskiej czyli baranów, jak i żeńskiej czyli owiec. W kuchni europejskie mięso to używane jest głównie na południu Europy, jednak jego popularność jest o wiele mniejsza niż kiedyś.

W krajach muzułmańskich, gdzie zabronione jest spożywanie wieprzowiny, oraz na Islandii baranina jednak pozostaje wciąż niezwykle popularnym rodzajem mięsa. Sytuacja ma się podobnie na terenach byłego Związku Radzieckiego, szczególnie w rejonie Kaukazu, na Krymie, w Turkmenistanie oraz Gruzji. W Polsce potrawy z baraniny najczęściej można spotkać na terenach górskich, głównie na Podhalu.

 

Jagnięcina w kuchni

 

Wiele osób uważa, że mięso baranie posiada charakterystyczny smak i zapach, który nie jest zbyt przyjemny. Wynika to z faktu, że w kuchni wykorzystuje się często mięso ze zwierząt, które były wykorzystywane przez wiele lat w celu pozyskania wełny. Mięso takich zwierząt nie odznacza się niestety zbyt wysoką jakością.

Sprawa ma się zupełnie inaczej, jeśli chodzi o jagnięcinę. Mięso z młodego zwierzęcia posiada doskonałe walory smakowe oraz zapachowe i zadowoli nie jedno wybredne podniebienie. Aby potrawy przyrządzone z mięsa baraniego były jeszcze bardziej wykwintne, warto poddać je procesowi marynowania. Używa się do tego octu lub zsiadłego mleka. Mięso powinno marynować się w środowisku kwaśnym przez co najmniej 12 godzin przed poddaniem go obróbce termicznej.

 

Gdzie znaleźć wysokiej jakości jagnięcinę?

Jeśli zależy Ci na wysokiej jakości jagnięcinie, koniecznie korzystaj z usług sprawdzonego dostawcy. Nasz zakład przetwórstwa mięsnego to gwarancja produktów najwyższej klasy. Znajdziesz u nas jagnięcinę w pełnym asortymencie, która pozwoli na przyrządzenie niezwykłych potraw. Oprócz świeżego mięsa znajdziesz u nas także surowe wyroby w przepysznych ziołowym marynatach, którym nie oprze się żaden smakosz.