Wołowina czyli o rasach bydła mięsnego
Styczeń 29, 2016
Półtusza wołowa czyli co przyrządzić z wołowiny?
Luty 10, 2016
Pokaż wszystkie

Jagnięcina – przysmak wielu kuchni

Nasza ubojnia bydła skupuje najelpsze okazy na wysokiej jakości jagnięcinę

Jagnięcina to mięso baranie pozyskane z jagnięcia, którego wiek nie przekracza 6 miesięcy. Możne je otrzymać zarówno z osobników płci męskiej czyli baranów, jak i żeńskiej czyli owiec. W kuchni europejskie mięso to używane jest głównie na południu Europy, jednak jego popularność jest o wiele mniejsza niż kiedyś.

W krajach muzułmańskich, gdzie zabronione jest spożywanie wieprzowiny, oraz na Islandii baranina jednak pozostaje wciąż niezwykle popularnym rodzajem mięsa. Sytuacja ma się podobnie na terenach byłego Związku Radzieckiego, szczególnie w rejonie Kaukazu, na Krymie, w Turkmenistanie oraz Gruzji. W Polsce potrawy z baraniny najczęściej można spotkać na terenach górskich, głównie na Podhalu.

 

Jagnięcina w kuchni

16005_Meat_624_ver 1a

 

Wiele osób uważa, że mięso baranie posiada charakterystyczny smak i zapach, który nie jest zbyt przyjemny. Wynika to z faktu, że w kuchni wykorzystuje się często mięso ze zwierząt, które były wykorzystywane przez wiele lat w celu pozyskania wełny. Mięso takich zwierząt nie odznacza się niestety zbyt wysoką jakością.

Sprawa ma się zupełnie inaczej, jeśli chodzi o jagnięcinę. Mięso z młodego zwierzęcia posiada doskonałe walory smakowe oraz zapachowe i zadowoli nie jedno wybredne podniebienie. Aby potrawy przyrządzone z mięsa baraniego były jeszcze bardziej wykwintne, warto poddać je procesowi marynowania. Używa się do tego octu lub zsiadłego mleka. Mięso powinno marynować się w środowisku kwaśnym przez co najmniej 12 godzin przed poddaniem go obróbce termicznej.

 

Gdzie znaleźć wysokiej jakości jagnięcinę?

Jeśli zależy Ci na wysokiej jakości jagnięcinie, koniecznie korzystaj z usług sprawdzonego dostawcy. Nasz zakład przetwórstwa mięsnego http://meatfarm.pl/oferta/ hurtowania mięsa to gwarancja produktów najwyższej klasy. Znajdziesz u nas jagnięcinę w pełnym asortymencie, która pozwoli na przyrządzenie niezwykłych potraw. Oprócz świeżego mięsa znajdziesz u nas także surowe wyroby w przepysznych ziołowym marynatach, którym nie oprze się żaden smakosz.

Zapraszamy do współpracy!

-->
array(4) { [0]=> array(2) { [0]=> string(19) "https://meatfarm.pl" [1]=> string(15) "Strona główna" } [1]=> array(2) { [0]=> string(25) "https://meatfarm.pl/blog/" [1]=> string(4) "Blog" } [2]=> array(2) { [0]=> string(43) "https://meatfarm.pl/category/uncategorized/" [1]=> string(13) "Uncategorized" } [3]=> array(2) { [0]=> string(53) "https://meatfarm.pl/jagniecina-przysmak-wielu-kuchni/" [1]=> string(41) "Jagnięcina – przysmak wielu kuchni" } }